Vianoce z hľadiska tržieb veľkú radosť obchodníkom neurobili

05.02.2013 Celý región

Bratislava 5. februára (TASR) - Tržby podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR v maloobchode dosiahli v decembri 2012 úroveň 1,731 miliardy eur pri medziročnom poklese o 4 %.
"Maloobchodné tržby v decembri 2012 klesali ako v potravinovom, tak aj v nepotravinovom segmente. Vianočná sezóna pravdepodobne sklamala najmä predajcov so spotrebnou elektronikou," uviedol v reakcii na zverejnené štatistické údaje hlavný ekonóm UniCredit Bank Slovakia, a. s., Ľubomír Koršňák.
Minuloročné Vianoce podľa neho z hľadiska tržieb veľkú radosť obchodníkom neurobili a potvrdili len dlhotrvajúci nízky sklon k spotrebe slovenských domácností. Rastúcu neistotu na trhu práce nedokázali prekonať ani vianočné sviatky a tržby slovenského maloobchodu tak opäť posunuli pokrízové minimum o niečo hlbšie. Za maximálnymi predkrízovými úrovňami zaostávajú tržby v nepotravinovom segmente už o takmer 27 %.
"Výdavky slovenských domácností na nie nevyhnutné tovary tak ďalej klesali, pričom aj v roku 2012 pravdepodobne stále prebiehal presun zákazníkov za nižšou cenou, teda od špecializovaných predajní smerom k veľkým super- a hypermarketom. Vzhľadom na stále nízku spotrebiteľskú dôveru nepredpokladáme zásadnejšie oživenie maloobchodných tržieb ani v úvode tohto roka," dodal Koršňák.
"Aj keď december minulého roka dopadol zle, obchodníci mali poslednú šancu na nápravu v januári tohto roka, keď začali povianočné zľavy. Na tie sa ľudia mnohokrát dlhodobo chystali, a preto mnohé darčeky a tovar nakúpili až po novom roku. Mohlo by to mierne zlepšiť tržby obchodov, ale aj napriek tomu zľavy im ich marže výrazne zníži," myslí si analytik Michal Kozub z Home Credit, a. s.
Dominantou minuloročných tržieb podľa Kozuba boli potraviny. "Chuť ich nakupovať výrazne klesala. Ani jeden mesiac nedokázali prekonať svoj výsledok z predchádzajúceho roka, a tak celý rok 2012 skončil rovnako ako december 2012 v záporných číslach. Ročný pokles bol o 6 %, v decembri dokonca o 8,7 %, a to je veľmi zlý trend pre začiatok roka 2013. Nie je dôvod zatiaľ očakávať, že by sa trend mal zmeniť, a tak snaha spotrebiteľov šetriť aj na jedle je zjavná," uzavrel Kozub.
ŠÚ SR dnes informoval, že tržby za vlastné výkony a tovar v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov v decembri 2012 tretí mesiac po sebe medziročne klesali. Oproti decembru 2011 sa znížili o 7 % na 346,5 milióna eur. Tržby z jednotlivých činností vnútorného obchodu v decembri 2012 medzimesačne vzrástli vo veľkoobchode o 4,2 %, v ubytovaní o 2,8 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 2,4 %. Klesli v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,9 %. V maloobchode zostali nezmenené.
 

Vyberte región